De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn Republikeinse tegenstanders woensdag gefeliciteerd met hun verkiezingsoverwinning. 

Volgens de Democraat heeft het Amerikaanse volk bij de gang naar de stembus dinsdag een boodschap gestuurd. Het staatshoofd wil op een ''productieve'' manier samenwerken met de Republikeinen in het Congres om het lot van het volk te verbeteren.

Dat het Amerikaanse Congres in handen van de Republikeinen is en de president een Democraat is, wil niet zeggen dat de politici niets moeten doen of bereiken.

Dat zei Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, woensdag. Hij reageerde daarmee op de uitslag van de verkiezingen.

McConnell zei dat hij met Obama had gesproken over de telefoon. ''We moeten kijken op welke punten we overeenstemming kunnen vinden'', vonden beiden volgens McConnell. Als voorbeelden gaf hij de handel en de manier waarop het belastingstelsel hervormd kan worden.

Verdeelde overheid

Om die bewering kracht bij te zetten noemde hij verschillende presidenten die grote vooruitgang boekten, ondanks een 'verdeelde overheid'. Daarvoor zal er soms dagenlang gediscussieerd moeten worden. ''Je moet eens zien hoe mensen die dinsdagochtend nog heel fel zijn, er donderdagnacht aan toe zijn. Op die momenten komen er wetten.''

McConnell bezwoer dat er geen nieuwe shutdown zou komen, waarbij het Congres de begroting afschiet zodat overheidsorganen stil komen te liggen. 

Obamacare

Wel zal er gesproken gaan worden over Democratische verworvenheden zoals Obamacare, de wet op ziektekostenverzekeringen voor alle Amerikanen. ''Als het kon, zou ik daar direct een einde aan maken.''

Obama denkt goed met McConnell te kunnen samenwerken. McConnell is altijd oprecht tegen hem geweest en heeft nooit een belofte gemaakt die hij niet heeft kunnen houden, aldus Obama tijdens een persconferentie. Hij wil meer overleggen met Republikeinse leiders over het beleid.

Dossier verkiezingen VSAlle ogen gericht op Senaat