In Oost-Jeruzalem is een busje ingereden op voetgangers. Daardoor werd een persoon gedood en raakten minstens dertien mensen gewond.

Dat melden Israëlische media.

De politie heeft de chauffeur doodgeschoten. Het gaat mogelijk om een terroristische aanval. Het incident heeft de diplomatieke spanningen in het Midden-Oosten verder doen oplopen.

De bestuurder van het busje reed in op twee groepen mensen bij een station van de tram. Hij stuurde het voertuig de stoep op, stapte uit en begon mensen met een breekijzer te slaan, waarna hij werd doodgeschoten. Een aantal gewonden is overgebracht naar het ziekenhuis, anderen konden ter plekke worden behandeld.

Incident

Het is het zoveelste incident in Oost-Jeruzalem in korte tijd. Op 22 oktober opende een Palestijnse motorrijder het vuur ook in een tramstation en schoot daar twee mensen dood. Ook hij werd door de politie doodgeschoten.

Vorige week woensdag raakte de ultrarechtse Israëlische activist Yehuda Glick zwaargewond doordat hij vanaf een motor werd beschoten. Een dag later schoot de Israëlische antiterreurpolitie een Palestijn dood die de aanslag op zijn geweten zou hebben.

Ambassadeur

Jordanië heeft zijn ambassadeur uit Israël teruggeroepen uit protest tegen wat het noemt 'gewelddadigheden' door Israël in Oost-Jeruzalem. Dat meldden Jordaanse staatsmedia. Het land dient een klacht in bij de Veiligheidsraad van de VN, aldus de regering.

Het gaat Amman om de manier waarop Israël omgaat met onrust rond de Tempelberg, waar het ook woensdag tot confrontaties kwam tussen gemaskerde mannen en de politie. De Tempelberg is een heiligdom voor moslims en joden.