De Oekraïense regering zet voorlopig subsidies stop voor oostelijke delen van het land waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaken.

Dat heeft premier Arsenij Jatsenjoek woensdag bekendgemaakt.

Het besluit is waarschijnlijk een reactie op de verkiezingen die zondag werden gehouden in de eenzijdig uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk en Volksrepubliek Loehansk.

Het gaat in totaal om ruim twee miljard euro aan staatssteun, waaronder pensioenen en uitkeringen. Jatsenjoek zei dat de betalingen zullen worden voortgezet als de rebellen in het oosten het bestuur van de gebieden overdragen aan de autoriteiten in Kiev.

De levering van gas en elektriciteit aan de gebieden gaat wel door. "De regering zal deze mensen niet aan de vorst overlaten, want dat zou catastrofale gevolgen hebben", aldus de premier. 

Volgens Jatsenjoek is de opschorting van de betalingen bedoeld om de rebellen een cruciale geldstroom te ontzeggen. "Het geld dat we in die gebieden pompen gaat niet naar het volk, maar wordt gestolen door Russische bandieten en doorgaan met betalen zou neerkomen op rechtstreekse sponsoring van Russisch terrorisme." 

Sinds de strijd in Oost-Oekraïne losbarstte verkeert de regio in economisch zwaar weer. Het stopzetten van de staatssteun zal de situatie waarschijnlijk verergeren.

Polen

De Poolse president Bronislaw Komorowski heeft woensdag zijn handtekening gezet onder een nieuwe defensiestrategie voor het land. Volgens de president is dat nodig gezien de instabiliteit en de bedreigingen voor de veiligheid in buurland Oekraïne. 

Het document is volgens Komorowski een reactie op de dingen die "ten slechte zijn gekeerd aan de Poolse oostgrens, waar een instabiel gebied is ontstaan". 

Als een van de negatieve veranderingen noemt de regering het agressieve Russische beleid en de annexatie van het schiereiland de Krim. 

De nieuwe defensiestrategie vervangt een plan uit 2007 en heeft betrekking op economische, politieke en defensieve vraagstukken op alle niveaus.

Een van de maatregelen die voortvloeien uit de nieuwe strategie is dat Polen grote hoeveelheden materieel en militairen naar alle bijna lege bases in het oosten van het land gaat sturen. Ook worden alle reservisten weer getraind.