Veel Aziatische landen, waaronder Bangladesh, Vietnam, Indonesië, Pakistan en de Filipijnen, zijn niet goed voorbereid op de gevolgen van klimaatverandering en de toenemende kans op extreem weer.

Dat concludeert Oxfam Novib in het donderdag verschenen rapport Can't afford to Wait. Zaterdag 8 november is het een jaar geleden dat tyfoon Haiyan over de Filipijnen raasde. 

De hulporganisatie stelt dat de Aziatische landen onvoldoende geld investeren in de bescherming van hun burgers tegen klimaatverandering. Dit ondanks de kwetsbaarheid van het gebied.

Zuidoost-Azië krijgt met meer dan de helft van de wereldwijde schade door natuurrampen te maken. Dat komt neer op ruim 42 miljard euro per jaar.

Daarnaast kost het verlies van oogsten door overstromingen Zuidoost-Azië zo'n 800 miljoen euro. Volgens Oxfam zouden de landen meer geld moeten investeren om de landbouwsector weerbaarder te maken tegen klimaatverandering. 

"Juist de voedselsector is kwetsbaar voor extreem en onvoorspelbaar weer; en mislukte oogsten veroorzaken honger en hoge voedselprijzen", zo valt te lezen in het rapport.

Een jaar na verwoestende orkaan Haiyan

Dit weekend is het precies een jaar geleden dat de verwoestende orkaan Haiyan over zuidoost-Azië trok. © ANP
Haiyan werd een supertyfoon genoemd en was een van de zwaarste stormen allertijden. © ANP
Haiyan raasde op 8 november 2013 op de Filipijnen en kwam aan land op het eiland Samar en trok daarna over Cebu. © ANP
Haiyan kostte aan zo'n achtduizend mensen het leven. Honderden lichamen zijn nooit teruggevonden. © ANP
Bij de Filipijnse stad Tacloban verrijst een massagraf voor nog eens drieduizend slachtoffers van Haiyan. © ANP
Volgens officiële schattingen van de Verenigde Naties zijn meer dan 11,3 miljoen inwoners van de Filipijnen door de ramp getroffen en raakten 673.000 mensen dakloos. © ANP
Na de storm waren veel wegen onbegaanbaar, waardoor voedselhulp moeizaam opgang kwam. © ANP
Van gebieden die zich in het hart van de storm bevonden, werd zo'n 70 tot 80 procent compleet verwoest. © ANP
In de Filipijnse stad Tacloban vonden na de orkaan plunderingen plaats. Inwoners roofden winkels leeg om aan voedsel te komen. © ANP
De samenwerkende hulporganisaties in Den Haag haalden via Giro555 ruim 36 miljoen euro binnen voor de slachtoffers van Haiyan. © ANP
Door de storm werden miljoenen huizen deels of totaal verwoest en zaten grote gebieden zonder elektriciteit en water. © ANP
De opbouw van het eiland Samar, een jaar na typhoon Haiyan. © ANP
Na de ramp woonden duizenden mensen in tentenkampen en noodwoningen van het Rode Kruis. © ANP
Een jaar na de 'superstorm' is de opbouw op Samar nog in volle gang. © ANP
Aan de kust raakten ruim een miljoen mensen dakloos doordat golven van negen meter hoog het gebied overspoelden. © ANP
De wederopbouw van kustdorpen had prioriteit van de Filipijnse regering. Honderdduizenden mensen wonen nog in tijdelijke opvangkampen. © ANP
De kust van Tacloban op de Filipijnen, één dag na tyfoon Haiyan. © NU.nl/Dave Martinez
Dezelfde kustlijn bij Tacloban, één jaar nadat tyfoon Haiyan over de Filipijnen trok. © NU.nl/David Martinez
Robinson’s Mall en Market Saver’s Wholesale Club in Tacloban, één dag na Haiyan. © NU.nl/David Martinez
Robinson’s Mall en Market Saver’s Wholesale Club in Tacloban, één jaar na Haiyan.

Armste mensen

Hans van den Hoogen is het hoofd van de humanitaire noodhulp van Oxfam Novib in de Filipijnen. Hij stelt dat "de armste mensen het eerst en het meest lijden, wanneer overheden hun klimaatbeleid niet op orde hebben". 

"In Azië zijn dit vaak de kleine voedselproducenten. Zij hebben geen spaargeld of andere middelen om na een ramp hun leven weer op te bouwen", aldus Van den Hoogen. 

Zo werden meer dan een miljoen arme kokosnootproducenten en hun gezinnen en ruim 200.000 arme vissersgezinnen geraakt door Haiyan.

Doorpakken

Naar schatting werden in totaal veertien miljoen mensen getroffen door de tyfoon, in negen Filipijnse regio's. Meer dan zesduizend mensen kwamen om het leven. En zeker vier miljoen mensen raakten ontheemd. 

Oxfam vindt dat de Filipijnse overheid ten tijde van de ramp snel van noodhulp naar herstel is overgegaan. Gemeenten zouden echter te weinig geld hebben om door te pakken. De hulporganisatie pleit voor diversificatie in de landbouw en goede evacuatieplannen. 

"Een jaar na de tyfoon in de Filipijnen zijn er nog steeds gezinnen die moeten vechten om in hun levensonderhoud te voorzien", aldus Oxfam.

De organisatie stelt dat mogelijk 3,5 tot 5 miljoen mensen langs duizenden kilometers Aziatische kust gevaar lopen door de stijgende zeespiegel, infiltratie door zout water en overstromingen.