Een 32-jarige vrouw is omgekomen door het noodweer dat met name dinsdagavond en -nacht het zuidoosten van Frankrijk teisterde.

Ze werd in het stadje Saint-Blaise bedolven onder een modderstroom, veroorzaakt door de overvloedige regenval.

De zware regen- en onweersbuien en de bijbehorende storm zorgden voor veel schade, zo meldt Franse media woensdag. Duizenden huishoudens zaten of zitten nog altijd zonder stroom. Ondergelopen campings en huizen moesten worden ontruimd, enkele spoorlijnen en wegen zijn onbegaanbaar en het vliegveld van Nice werd tijdelijk gesloten.

De regio werd de afgelopen anderhalve maand al twee keer eerder getroffen door dergelijk noodweer. Ook toen kwam het tot evacuaties en was de schade aanzienlijk.

In de bergen viel overigens geen regen, maar sneeuw. Dat geldt ook voor Zwitserland, waar de storm eveneens huishield. Daar viel op sommige plaatsen zeventig centimeter sneeuw en werd op grote hoogte een windvlaag van 186 kilometer per uur gemeten. Een 67-jarige man werd in Sevelen van zijn dak geblazen en ligt zwaargewond in het ziekenhuis.

Alpen en Italië

Volgens Meteogroup is het extreme weer van Frankrijk de Alpen en Italië in getrokken. Aan de zuidzijde van de Alpen valt binnen 48 uur plaatselijk drie meter sneeuw. 

Het zou niet zijn uitgesloten dat er aan het einde van de week in totaal vijf meter sneeuw valt in de Sloveense Alpen, de Dolomieten, Zuid-Tirol en Karinthië.