Israël heeft kwaad gereageerd op een kritisch rapport van mensenrechtenorganisatie Amnesty International over het gebruik van geweld tegen Palestijnse burgers in Gaza in juli en augustus dit jaar. 

Volgens Israël presenteert de organisatie geen enkel bewijs. Sterker nog: ''Amnesty fungeert als propaganda-instrument van Hamas en andere terreurgroeperingen'', stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken in een woensdag uitgegeven communiqué.

Volgens de mensenrechtenorganisatie heeft het Israëlische leger buitensporig veel geweld gebruikt tegen Palestijnse burgers in Gaza in juli en augustus. Er zou zelfs sprake kunnen zijn van oorlogsmisdaden, schrijft Amnesty. Human Rights Watch kwam eerder ook al tot vergelijkbare conclusies.

Amnesty onderzocht acht Israëlische bombardementen. De aanvallen op huizen in Gaza werden uitgevoerd zonder waarschuwing vooraf aan burgers. Ze kostten 104 burgers het leven, onder wie 62 kinderen. In sommige gevallen waren er volgens Amnesty mogelijk wel vijandige militaire doelen in de woningen. Toch hadden de bombardementen moeten worden uitgesteld toen duidelijk werd dat er zoveel burgers binnen waren.

Hamas

In het rapport rept Amnesty volgens Israël met geen woord over de misdaden van Hamas, zoals het inzetten menselijke schilden en het afvuren van raketten vanuit scholen, ziekhuizen en moskeeën.

Het onderzoek is bovendien niet uitgevoerd door medewerkers van Amnesty zelf maar door lokaal gerekruteerde niet bij naam genoemde 'veldwerkers'.

Bevooroordeeld

Israël houdt overigens volgens mensenrechtenorganisaties al jaren hun medewerkers tegen die naar Gaza willen reizen. Onderzoeken door de Verenigde Naties wees het land in augustus ook af omdat de volkerenorganisatie bevooroordeeld zou zijn. Israël doet zelf onderzoek naar negentig incidenten.

Tijdens de oorlog in juli en augustus zijn zeker 18.000 huizen verwoest en kwamen meer dan 1.500 Palestijnse burgers om. De aanvallen volgden op raketbeschietingen door Hamas op Israëlische burgerdoelen.

Midden-Oostenconflict | Achtergrond: Onzekere tijd voor Israël en de Palestijnen