Een automobilist is woensdagmiddag ingereden op een groep voetgangers in het oosten van Jeruzalem, melden de autoriteiten. Volgens Israëlische media kwam zeker één persoon om het leven.

Volgens de politie gaat het om een "opzettelijke aanval" waarbij dertien mensen gewond raakten, van wie drie ernstig. De automobilist is door de politie doodgeschoten. 

Het voertuig raakte meerdere voetgangers en knalde daarna op andere auto's. De bestuurder stapte uit de auto, probeerde te vluchten en viel daarna een groep politieagenten aan met een breekijzer. De politie heeft de aanvaller doodgeschoten, die volgens de autoriteiten recentelijk was vrijgelaten uit de gevangenis.

Een aantal gewonden is overgebracht naar het ziekenhuis, anderen konden ter plekke worden behandeld.

Het ongeval vond plaats bij de graftombe van Simon de Rechtvaardige in de Israëlische hoofdstad.

Geen enkele organisatie heeft de aanslag nog opgeëist. Wel sprak de militante beweging Hamas haar bewondering uit voor de aanval. "Wij prijzen deze heroïsche operatie", zei Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum. "Wij roepen op tot meer soortgelijke [...] operaties." 

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt van een "terreuraanval" die het "directe resultaat" is van opruiing door de Palestijnse president Mahmoud Abbas en zijn partners van Hamas. 

Onrust

Het is al enkele dagen onrustig rond de Tempelberg in Oost-Jeruzalem, een heilige plek voor zowel moslims als Joden. Woensdagochtend waren er rellen bij de ingang van het complex, aldus een woordvoerder van de politie.

Gemaskerde mannen gooiden stenen naar de politie. Nadat de rust was weergekeerd, ging de Tempelberg toch open voor publiek.

De Tempelberg ging vorige week woensdagavond dicht na de moordaanslag op de joodse activist Yehuda Glick. Nadat agenten een 32-jarige Palestijn hadden gedood die de ultrarechtse Israëlische activist had neergeschoten, ontstonden donderdag harde confrontaties tussen jonge Palestijnen en de Israëlische politie.

Donderdagavond ging de Tempelberg weer open voor publiek. 

De afgelopen maanden wordt bijna dagelijks gevochten tussen de Israëlische politie en Palestijnse demonstranten in Oost-Jeruzalem. De Israëlische regering heeft bouwplannen aangekondigd in het gebied. Palestijnen zien het stadsdeel als de toekomstige hoofdstad van hun onafhankelijke staat.

Jordanië

Jordanië heeft zijn ambassadeur in Israël teruggeroepen uit protest tegen wat het noemt 'gewelddadigheden' door Israël in Oost-Jeruzalem. Dat melden Jordaanse staatsmedia.

Het land dient een klacht in bij de Veiligheidsraad van de VN, aldus de regering. Het gaat Jordanië om de manier waarop Israël omgaat met onrust rond de Tempelberg.

Achtergrond: Tempelberg heilige plaats voor joden én moslims