Noord-Korea heeft een nieuwe fabriek in gebruik genomen voor het verrijken uranium.

Dat zei een Zuid-Koreaanse functionaris die is belast met inlichtingen over Noord-Korea woensdag tegen de lokale krant JoongAng Daily.

Met het uranium kan brandstof worden gemaakt voor kernwapens, aldus de functionaris. De bouw van de nieuwe fabriek, naast een andere uraniumfabriek, begon in 2012 en is onlangs afgerond.

Met infraroodcamera's van Zuid-Korea en de Verenigde Staten zou te zien zijn dat er hitte uit het complex komt, wat duidt op de ingebruikname van de centrifuges. In het complex zouden zo'n tweeduizend centrifuges zijn, evenveel als in de oudere fabriek die daarnaast staat.

Kim Jong-un

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is in het openbaar verschenen zonder wandelstok om op te leunen. Lokale media hebben foto's gepubliceerd waarop de leider te zien is bij een bijeenkomst van het leger, meldt de BBC.

De leider van het stalinistische land was zes weken niet in het openbaar verschenen voordat hij vorige maand opeens verscheen met een wandelstok. Duidelijk was dat hij iets mankeerde aan zijn onderlichaam. Volgens Zuid-Koreaanse inlichtingendiensten had Jong-un last van zijn enkel en de cyste die daar zat. Die cyste zou verwijderd zijn door chirurgen.

Jong-un's verschijning met wandelstok leidde tot speculaties over de gezondheid van de leider en over zijn greep op de macht in het geïsoleerde land.