Bij de tussentijdse verkiezingen in de Verenigde Staten hebben de Republikeinen de meerderheid weten te behalen in de Senaat. Ook behouden zij de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden.

De Republikeinen moesten zes extra zetels veroveren om de Senaat te winnen, en dat is ze volgens de eerste resultaten gelukt.

In de staten West Virginia en Arkansas verliezen de Democraten een Senaatszetel meldt CNN woensdag. Ook de zetels van Montana, South Dakota, North Carolina en Colorado gaan naar de Republikeinen. Daarmee pakt de partij de benodigde 51 van de 100 zetels in de Senaat.

Met een meerderheid in zowel het Huis als de Senaat krijgen de Republikeinen nu de ruimte om alle plannen van de Democratische president Barack Obama te dwarsbomen.

Alle ogen waren daarom gericht op de Senaat. Daar hadden hadden de Democraten met 53 van de 100 zetels een krappe meerderheid tegenover de Republikeinen met 45 zetels en twee vacante plaatsen. Bij de stembusgang van dinsdag stonden 36 zetels op het spel, waarvan 21 werden bezet door een Democraat.

Ook kunnen de Republikeinen nu reeds bestaande beslissingen terugdraaien, wat bijvoorbeeld gevolgen kan hebben voor de zorgwet van Obama. Het is onwaarschijnlijk dat Republikeinen die wet geheel terugdraaien, maar de kans bestaat dat ze delen van de wetgeving aanpakken.

Louisiana

Voor de senaatszetel uit de staat Louisiana moet in december nogmaals gestemd worden. Geen van de kandidaten haalde de benodigde absolute meerderheid van de stemmen. De kandidaten van de Democraten en de Republikeinen namen het daar op tegen Rob Maness van de Tea Party. 

Voorafgaand aan verkiezingen leek het erop dat ook in Georgia een tweede ronde nodig zou zijn. In die staat geldt net als in Louisiana de regel dat een absolute meerderheid van de stemmen behaald moet worden voor de winst. De strijd is daar echter al beslist: de Republikeinen behouden hun zetel. 

Marihuana

Bij de tussentijdse verkiezingen konden Amerikanen stemmen over vertegenwoordigers voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat, over het gouverneurschap van hun staat, en over allerhande per staat verschillende zaken: in enkele staten werd bijvoorbeeld gestemd over de wettelijke acceptatie van wiet. Kiezers in Oregon en in het District of Columbia spraken zich dinsdag uit voor legalisering van recreatief marihuanagebruik. 

Het lag in de lijn der verwachting dat de Democraten de meerderheid in de Senaat zouden verliezen. Obama is de laatste tijd impopulair onder Amerikanen, wat gevolgen heeft voor de populariteit van Democratische kandidaten voor de Senaat. 

Reacties

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, de Republikein John Boehner, zegt vereerd te zijn vanwege "de verantwoordelijkheid die het Amerikaanse volk bij ons heeft gelegd". Maar, zo stelt Boehner, "Dit is niet het moment om te feesten. Het is tijd voor de regering om resultaat te boeken en oplossingen door te voeren voor de problemen waar dit land mee kampt, om te beginnen de nog altijd kwakkelende economie".

Rob Portman, Republikeins senator voor Ohio: "Ik denk dat dit een boodschap is van het Amerikaanse volk over de zorgen met betrekking tot de richting die dit land opgaat, en de capaciteit van de huidige regering. De meeste mensen hebben gestemd om de disfunctie te beëindigen."

Senator Mitch McConnell van Kentucky, de nieuwe meerderheidsleider in de Senaat, stelt dat kiezers "hunkeren naar nieuw leiderschap". Hij benadrukt wel dat Republikeinen en Democraten moeten samenwerken. "Dat we een tweepartijensysteem hebben, betekent nog niet dat we een eeuwigdurend conflict moeten hebben."

Harry Reid, de Democratische meerderheidsleider die zijn plek in december aan McConnell moet afstaan, feliciteert zijn collega: "Ik kijk er naar uit om met senator McConnell samen te werken om dingen gedaan te krijgen voor de middenklasse."

Obama heeft woensdag de Democratische en Republikeinse leiders van het Congres uitgenodigd voor overleg. Het overleg heeft vrijdag plaats. Woensdagavond (Nederlandse tijd) geeft Obama een persconferentie. 

Conclusies van de tussentijdse verkiezingenDossier verkiezingen VS