Russische troepen rukken op richting de grens met Oekraïne, zo waarschuwde de NAVO dinsdag. 

Tegelijk stuurt ook de regering in Kiev troepen naar het oosten van Oekraïne, om daar steden te beschermen tegen mogelijke aanvallen van de separatisten.

Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de NAVO, zei bovendien dat Russische troepen de pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne blijven trainen en "voorzien van militaire uitrusting".

In Kiev bestaat dan ook de vrees dat de separatisten steden zullen aanvallen die vooralsnog in handen zijn van het Oekraïense leger.

President Petro Porosjenko riep zijn militaire staf dinsdag op meer troepen te sturen om een mogelijk offensief neer te kunnen slaan.

Verkiezingen

Maandag kondigde Porosjenko al aan dat de opstandige regio's in Oost-Oekraïne hun speciale status zouden kwijtraken naar aanleiding van de omstreden verkiezingen die zondag werden gehouden. Die status hield een zekere mate van onafhankelijkheid in.

Dinsdag voegde de Nationale Veiligheidsraad de daad bij het woord; de wet die de zelfstandigheid regelde werd geschrapt. Porosjenko benadrukte echter dat de begin september in Minsk gemaakte afspraken over de bezwering van de crisis in Oekraïne daarmee niet definitief de prullenbak in kunnen.

Drone OVSE gestoord

Dinsdagavond werd een onbemand toestel van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) boven het oosten van Oekraïne elektronisch gestoord. Het ging om een stoorsignaal van "militaire sterkte", maakte de organisatie bekend.

Met de drones bewaakt de OVSE een staakt-het-vuren dat Kiev en de opstandelingen overeenkwamen. Het onbemande vliegtuigje bevond zich boven door rebellen gecontroleerd gebied toen het werd gestoord.

Het is de derde keer dat een drone van de OVSE wordt aangevallen. Zondag schoten onbekenden in de buurt van de stad Marioepol met luchtdoelgeschut op een toestel.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne