De burgemeester van de Mexicaanse stad Iguala, waar op 26 september 43 studenten verdwenen na rellen, is dinsdag opgepakt. Hij was voortvluchtig. 

Dat meldt de BBC op basis van lokale media. Jose Luis Abarca zou in Mexico-Stad zijn aangehouden. De autoriteiten spraken eerder al het vermoeden uit dat de burgemeester en zijn vrouw verantwoordelijk zijn voor de ontvoeringen.

Een lokale politiechef had gezegd dat Abarca hem opdroeg te voorkomen dat de groep studenten een bijeenkomst zou verstoren waar de vrouw van de burgervader bij aanwezig was.

Vermoed wordt dat Abarca en de politie van Iguala samenwerkten met Guerrero Unidos, een lokaal drugskartel. De studenten zouden door de politie zijn meegenomen en vervolgens zijn overgedragen aan de bende. 

Zoektocht

Sinds de verdwijning van de studenten is niets meer van hen vernomen. Aangenomen wordt dat ze zijn vermoord. De Mexicaanse regering is vorige week een massale zoektocht begonnen naar de studenten. 

De autoriteiten hebben ongeveer tienduizend federale agenten ingezet in de deelstaat Guerrero. Daarnaast worden helikopters, drones, duikers, hondenbrigades en politie te paard ingezet.

Eind oktober werden al vier bendeleden opgepakt die betrokken zouden zijn bij de verdwijning van de studenten.

Lijken

Bij zoekacties in de omgeving van Iguala zijn tot nog toe 38 lijken gevonden, maar die zijn niet van de vermiste studenten. Agenten onderzoeken nu op aanwijzing van verdachten een vuilnisbelt waar de studenten naartoe zouden zijn gevoerd, maar nog zonder resultaat.

De tip die leidt naar de verblijfplaats van de studenten levert 1,5 miljoen peso (bijna 87.000 euro) op.