De beschieting van een sjiitisch geestelijk leider maandag in de Australische stad Sydney lijkt te zijn geïnspireerd door terreurbeweging Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS). 

Dat heeft de Australische premier Tony Abbott dinsdag gezegd. Rasoul Al Mousawi werd buiten een gebedshuis in zijn gezicht en schouder geschoten met een jachtgeweer.

De wonden van de geestelijke zijn niet levensbedreigend. Volgens een ooggetuige zouden de schutters voorafgaand aan de aanval 'IS leeft voor eeuwig' en 'Sjiitische honden' hebben gescandeerd. Abbott bevestigt dat de autoriteiten vermoeden dat IS achter de aanslag zit.

"Het belangrijkste is dat wij deze doodscultus volledig afwijzen", aldus Abbott. "In de woorden van mijn vriend premier Najib Razak van Maleisië, een vroom moslim: de doodscultus van ISIS is tegen God, tegen de islam en tegen onze gedeelde menselijkheid."

ISIS is de naam waar Islamitische Staat zich voorheen van bediende. De Australische regering beschuldigt de extremisten er ook van achter een aanval in Melbourne in september te zitten. Toen stak een 18-jarige terreurverdachte in op twee politieagenten. De aanvaller werd gedood, de agenten overleefden het incident.

IS heeft de afgelopen maanden herhaaldelijk gedreigd aanvallen uit te voeren in landen die deel uitmaken van de door de Verenigde Staten geleide coalitie die luchtaanvallen uitvoert op de terreurgroep. Australië is lid van dit bondgenootschap. Contraterreureenheden hebben de afgelopen maanden huizen doorzocht in Sydney, Melbourne en Brisbane en meerdere mensen als terreurverdachte aangemerkt.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS