Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft in Kobani Koerdische kinderen, die in gevangenschap leefden, zwaar gemarteld en mishandeld. 

Dat meldt Human Rights Watch dinsdag. Vier kinderen hebben dit aan HRW verteld.

De kinderen, in de leeftijd van veertien tot zestien jaar, werden gedurende vier maanden vastgehouden door IS. Samen met meer dan honderd andere kinderen. 

Eind mei werden de kinderen gevangen genomen door de terreurorganisatie. Volgens de Koerdische autoriteiten zijn eind oktober zo'n 25 kinderen vrijgelaten. 

Stroomkabels

HRW sprak de vier jongens in Turkije, waar ze vertelden over martelingen met stroomkabels. Ook zouden de kinderen gedwongen hebben moeten kijken naar beelden van de onthoofdingen, uitgevoerd door IS. 

Verder werden de kinderen verhoord over adressen van hun familie. Volgens IS zouden de familieleden van de kinderen Koerdische strijders zijn. "Als wij naar Kobani gaan, pakken we hen", werd de kinderen gezegd. 

"Sinds het begin van het conflict in Syrië, zijn de kinderen blootgesteld aan de verschrikking van gevangenschap en martelingen", stelt HRW. "Eerst door de regering van Assad en nu door IS."

De mensenrechtenorganisatie: "Dit bewijs van kindermisbruik door IS onderstreept nog eens dat deze organisatie geen enkele steun verdient."

Doden

Dinsdag zijn zeker 24 doden gevallen in Kobani. Tien mensen kwamen om bij gevechten tussen de IS en Koerdische strijders die de stad verdedigen. Zeker dertien jihadisten stierven door bombardementen van de door de VS geleide coalitie op IS-stellingen. Daarbij zijn ook pantservoertuigen van de radicale soennieten vernietigd.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS