Koning Willem-Alexander is zeer tevreden over zijn staatsbezoeken aan Japan en Zuid-Korea. Dat zei hij dinsdagmiddag in Seoul (plaatselijke tijd) tijdens een ontmoeting met Nederlandse journalisten.

De bezoeken zijn hem buitengewoon goed bevallen en hebben vooral op de lange termijn effect, aldus de koning. De nu gelegde en uitgediepte contacten werken nog lang door, zowel in Japan als in Zuid-Korea.

Dat is ook het nut van een staatsbezoek, in een tijd dat contacten tussen landen ook op andere manieren worden onderhouden.

Zuid-Korea is blij dat 'eindelijk' een staatsbezoek uit Nederland plaatsvond. Wat Seoul betreft, was Nederland zelfs te laat. Koningin Beatrix was al uitgenodigd, maar van een bezoek is het niet gekomen.

Nederland en Zuid-Korea hebben veel met elkaar gemeen, vond Willem-Alexander, die de opbouw van het na de Korea-oorlog geheel verwoeste land prees. Hij wist van het begin dat bondscoach Guus Hiddink, gezien diens aanzien in Korea, mee moest op bezoek.

MH17

Het koningspaar blikte aan het einde van hun bezoek ook terug op de zware periode rond de ramp met Malaysia Airlines in het oosten van Oekraïne. Dat meldt de NOS

"Na zo'n ramp kun je niet anders dan meeleven en steun geven. Het beste was om te reageren uit je hart", aldus de koning.

Kunst en cultuur

Bij de gesprekken die het koningspaar in Japan en Zuid-Korea heeft gevoerd met CEO's van bedrijven die al in Nederland werken, viel op dat die het aanbod aan enorme kunst en cultuur noemden als reden om zich in Nederland te vestigen. De openheid en directheid van de Nederlanders speelden eveneens een rol, kreeg Máxima te horen.

Japan hecht duidelijk veel waarde aan de relatie met Nederland, stelde de koning ook vast. Het was bijzonder dat Japan, dat maar twee inkomende staatsbezoeken per jaar kent, hem al zo snel had uitgenodigd, naast de Amerikaanse president Barack Obama die eerder dit jaar in Tokio op staatsbezoek was.