In veel Amerikaanse staten zijn om 12.00 uur (Nederlandse tijd) de stembussen geopend. Bij de tussentijdse verkiezingen dinsdag in de Verenigde Staten zijn de ogen vooral gericht op de Senaat. 

De hamvraag is of de Democraten van president Barack Obama hun krappe meerderheid kunnen behouden. Bij winst van zes zetels nemen de Republikeinen de macht over in de Senaat.

De opkomst is vermoedelijk laag. Bij presidentsverkiezingen komt gemiddeld 55 tot 60 procent van de kiezers opdraven, bij deze 'midterm elections' schommelt de opkomst de afgelopen 40 jaar rond de 40 procent. En dit jaar zou dat nog wel eens lager kunnen zijn, zeggen opiniepeilers.

De meeste stembussen zijn vanaf 12.00 uur Nederlandse tijd opengegaan, maar de precieze tijd verschilt per staat. In veel staten stemmen de inwoners ook over andere zaken, zoals gouverneur- of burgemeestersverkiezingen.

Minder omstreden

Er spelen minder omstreden onderwerpen dan bij de afgelopen twee 'midterm elections', aldus hoofdredacteur Frank Newport van peilingsbureau Gallup tegen de BBC.

Acht jaar geleden speelde de Irak-oorlog van president George W. Bush een grote rol, vier jaar later was het uitbreiden van het stelsel van ziektekostenverzekeringen onder Obama het hete hangijzer.

In 2010 hadden de Democraten bovendien een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en in de Senaat, wat ook veel boze Republikeinen naar de stemlokalen trok. Dit jaar is het Congres verdeeld, met het Huis stevig in handen van de Republikeinen en de Senaat net in handen van de Democraten.

Voordeel

Een lage opkomst is doorgaans in het voordeel van de Republikeinen, die sowieso eerder geneigd zijn te stemmen bij tussentijdse verkiezingen. Ze zijn meestal ouder en gemiddeld hoger opgeleid, terwijl Democraten minder vastzitten aan het politieke systeem, en minder geregistreerde kiezers kennen.

Als het uitdraait op een nek-aan-nek-race kunnen de staten Louisiana en Georgia overigens nog roet in het eten gooien. Daar moet een kandidaat een absolute meerderheid halen om in één keer gekozen te worden anders volgt er een tweede ronde.

In Louisiana staat die gepland op 6 december, in Georgia op 6 januari. Mogelijk is pas op die dag, als het Congres voor het eerst in nieuwe samenstelling bijeenkomt, bekend wie de Senaat controleert.

Amerika dinsdag in teken van verkiezingenVerkiezingen VS: Alle ogen gericht op Senaat

Dossier verkiezingen VS