Nederland en Zuid-Korea kunnen elkaar vooruit helpen en samen de toekomst veroveren.

Dat zei koning Willem-Alexander dinsdagmorgen in Seoul tijdens een seminar over "innovatieve oplossingen".

"Centraal staat de vraag hoe we in de komende tien of twintig jaar onze welvaart en ons welzijn waarborgen", aldus de koning op de tweede dag van zijn staatsbezoek aan Zuid-Korea. Het gaat volgens hem daarbij niet om spierkracht, maar om denkkracht en creativiteit.

Hij denkt aan werkgelegenheid, welzijn voor ouderen, het aantrekkelijk en schoon houden van steden, duurzame energie en verminderde afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Maar ook ''hoe we onze land-en tuinbouw nog intelligenter kunnen maken, zodat goed voedsel betaalbaar blijft voor iedereen", zei Willem-Alexander.

Volgens de koning hebben beide landen bijzonder sterke troeven. ''Korea is toonaangevend in intelligente mobiliteit. Nederland behoort tot de wereldtop in land- en tuinbouw. Korea heeft een grote staat van dienst als hightech-land. Nederland blinkt uit in watermanagement. Zo kunnen we elkaar vooruit helpen", meende de koning.

Applaus

Het parlement van Zuid-Korea heeft de plenaire vergadering kort onderbroken om koning Willem-Alexander en koningin Máxima welkom te heten bij hun bezoek aan de vergaderzaal van de Nationale Assemblee. Het koningspaar nam plaats op de gastentribune en kon vanaf daar kort de beraadslagingen van het parlement gadeslaan. De aankomst werd met applaus begroet.

''Een bezoek aan de gekozen vertegenwoordiging van het land is een belangrijk onderdeel van een staatsbezoek", aldus koning Willem-Alexander in de voorafgaande ontmoeting met parlementsvoorzitter Chung Eui-hwa. Hij was nieuwsgierig naar de wijze waarop in Zuid-Korea vorm en inhoud werden gegeven aan de democratie, zo vertelde hij Chung.

De parlementsvoorzitter verwelkomde het koningspaar namens het ''Koreaanse volk" en Chung uitte de dankbaarheid van Zuid-Korea voor de Nederlandse bijdrage en deelname aan de Korea-oorlog begin jaren 50. Ook werd het eerste contact tussen Nederland en Korea aangehaald in de 17e eeuw, toen Hendrik Hamel uit Gorinchem schipbreuk leed en in het van de buitenwereld afgesloten koninkrijk belandde.