Indiase en Pakistaanse veiligheidsdiensten wisten van plannen om een aanslag te plegen op de grensovergang tussen de twee landen.

Er waren meer veiligheidsmaatregelen van kracht, zo meldden Indiase media maandag.

Door die veiligheidsmaatregelen kon de dader van de bomaanslag van zondag niet bij een dagelijkse vlaggenceremonie precies op de grens komen. Volgens de Pakistanen blies hij zich daarom op op een parkeerplaats op vijfhonderd meter van de militaire ceremonie.

Desondanks kwamen zeker 61 mensen om en raakten er ruim 100 gewond.

Als de aanslag precies op de grens was gepleegd, waren er zowel Indiase als Pakistaanse beambten en toeschouwers van de populaire ceremonie getroffen. Dat had de toch al gespannen relatie tussen beide landen verder op scherp kunnen zetten.

Tweede bomvest

De Pakistaanse politie maakte maandag bekend dat er een ''grote'' hoeveelheid wapens en explosieven is gevonden bij de grens. Ook zou er een tweede bomvest zijn gevonden en een zelfgemaakte bom. In Pakistan werden na de aanslag 21 mensen aangehouden, onder wie een vermoedelijke zelfmoordterrorist en vijf leden van de Pakistaanse Taliban (TTP). De aanslag is opgeëist door verschillende terreurgroepen die banden hebben met TTP en al-Qaeda.

VN-chef Ban Ki Moon veroordeelde maandagavond de aanslag tijdens een speech in New York.