De speciale status die de regio's rond de Oekraïense steden Donetsk en Loehansk in september kregen, staat dinsdag opnieuw ter discussie. 

Mogelijk wordt een wet die zorgde voor meer onafhankelijkheid voor de regio's, teruggedraaid. Dat liet president Petro Porosjenko maandag weten volgens verschillende Russische media en persbureaus.

Of dat echt gebeurt, wordt dinsdag bepaald tijdens een vergadering van de Nationale Veiligheidsraad in Oekraïne.

Het voornemen van Porosjenko volgt op verkiezingen in de opstandige regio's. Die werden zondag gehouden, maar worden door de Oekraïense regering en veel westerse landen niet erkend.

Wet

Porosjenko zei dat hij de in Minsk gemaakte afspraken in stand wil houden. De verkiezingen van zondag druisen volgens velen, onder wie de machthebbers in Kiev, juist tegen die afspraken in. ''Zodra iedereen zich weer aan het akkoord houdt'', kan de decentralisatie volgens de Oekraïense president opnieuw worden opgestart. Voorlopig moet de wet echter worden aangepast volgens Porosjenko. Hij wil tegelijk een wet indienen die een vrije economische zone zou maken van de regio's, die bekendstaan als de Donbas.

Ook de leiders van de afzonderlijke regio's in de Donbas willen zich aan het akkoord houden, zo lieten zij in een reactie weten volgens het Russische persbureau Ria Novosti. Ook staan ze open voor overleg. Voorwaarde is dat Kiev zich redelijk opstelt.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne