De kansen dat Satudarah vaste voet aan de grond krijgt in Zweden zijn voorlopig erg klein geworden. De complete top van de Zweedse afdeling van de motorbende is voor lange tijd achter tralies verdwenen. 

In hun val sleepten ze ook de vicepresident van het Tilburgse chapter Southside mee. Hij kreeg eind vorige week tien jaar gevangenisstraf opgelegd door de rechtbank in Lund.

Eind april arresteerde de politie zes leden van de bende onder wie een kopstuk uit Nederland en de president van de afdeling Malmö in verband met een omvangrijke cocaïnedeal. De politie bracht het nieuws half oktober naar buiten. ''Het gaat om zeer gevaarlijke personen'', zei Petra Stenkula van de recherche toen.

Bij de actie maakte de politie 37,7 kilo zeer zuivere cocaïne buit, een van de grootste vondsten in Zweden ooit. Bij huiszoekingen zijn wapens en munitie gevonden.

''In die tas zat voldoende narcotica voor de hele bevolking van (de provincie) Skåne'', aldus aanklager Magnus Ramebäck. De rechtbank ging daarin mee en motiveerde de hoge straffen door de grote hoeveelheid drugs. Tabellen voor de strafbepaling waren daarbij volstrekt ontoereikend, aldus de rechters. De vondst was 27 keer het gewicht waarvoor de aangeraden maximumstraf 5,5 jaar cel is.

President

Vijf Zweedse Satudarah-leden, onder wie de president, kregen net als de Nederlander tien jaar cel opgelegd voor ernstige drugsdelicten. De Costa Ricaanse toeleverancier van de coke kreeg acht jaar. De Southside-vicepresident ontkent volgens Zweedse media deelgenomen te hebben aan de drugsdeal en heeft gezwegen. Hij zou alleen hebben toegegeven dat hij werkte aan Satudarah-uitbreiding in Malmö en Stockholm.

De politie hield de mannen al maanden in de gaten. ''Tijdens onze surveillance konden we zien hoe Satudarah zijn internationale contacten uitbouwde en zich met zware criminaliteit bezighield. Ze zochten ook contacten in andere plaatsen in Zweden om Satudarah uit te breiden. Nadat de actiegroep had toegeslagen, is de vestigingspoging in Zweden helemaal opgehouden'', stelde de recherche.