De Israëlische regering gaat ondanks hevige internationale kritiek door met de bouw van nieuwe appartementen in het oosten van Jeruzalem. 

Maandag keurde de Plannings- en Bouwcommissie van Jeruzalem de constructie van vijfhonderd wooneenheden in Ramat Shlomo goed. Een week eerder had de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn zegen aan de plannen gegeven.

Voordat de bouw daadwerkelijk kan beginnen zijn nog heel wat meer goedkeuringen nodig. Hierdoor kan het nog jaren duren voor de eerste woningen zullen verrijzen.

De bouwplannen hebben tot veel kritiek geleid van de internationale gemeenschap, onder meer van de Verenigde Staten. Bijna alle landen bestempelen de bouwplannen in het gebied als illegaal.

Hoofdstad

De Palestijnen zien Oost-Jeruzalem als de toekomstige hoofdstad van hun onafhankelijke staat. In het gebied staan enkele van de belangrijkste joodse, christelijke en islamitische heiligdommen. De afgelopen maanden is het meerdere malen tot opstootjes gekomen in Oost-Jeruzalem tussen Palestijnse demonstranten en de Israëlische politie.

Antinederzettingengroep Vrede Nu heeft de bouwplannen veroordeeld. De organisatie wees er maandag op dat de goedkeuring er wederom op wijst dat Netanyahu 'liever nederzettingen bouwt dan aan vrede werkt'.

Dossier Midden-Oostenconflict