Een Afghaanse vicegouverneur is zondag doodgeschoten terwijl hij college volgde op de Universiteit van Kandahar. Dat hebben de Afghaanse autoriteiten maandag gezegd.

De 32-jarige Abdul Qadeem Patyall overleed aan zijn verwondingen nadat hij was beschoten via een raam, aldus de politie. Patyall volgde een lerarenopleiding op de universiteit. Hij werd na de aanslag zwaargewond naar een ziekenhuis gebracht, maar de hulp kwam te laat.

De Afghaanse president Ashraf Ghani noemde de moord een terreuraanslag. De verantwoordelijkheid voor de aanslag is vooralsnog niet opgeëist, maar de Taliban hebben de afgelopen maanden het aantal aanvallen op de overheid en haar medewerkers opgevoerd.

Zondagavond schoten onbekende lieden in de provincie Ghor rechter Abdul Majid dood. Ze sloegen toe toen Majid van een moskee in Feroz Koh terugkeerde naar huis.

In de bazaar van Gardez, de hoofdstad van de oostelijke provincie Paktia, kwamen volgens de politie maandagochtend drie burgers om bij een bomaanslag. Veertien mensen raakten gewond.