Strijders van terreurgroep Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS) hebben in Irak 36 soennitische stamleden geëxecuteerd. 

Dat heeft een leider van de Al Bu Nimr-stam gezegd. Een bron bij de gouverneur van de provincie Anbar bevestigde het voorval.

De massamoord vond plaats in Ras al-Maa, een dorp ten noorden van Ramadi. De slachtoffers, onder wie vier vrouwen en drie kinderen, werden op een rij gezet en een voor een doodgeschoten. Volgens de stamleider zitten er nog zo'n 120 families vast in het dorp. 

Het is de zoveelste massale executie door IS de afgelopen tijd. De afgelopen dagen zijn meer dan tweehonderd mensen vermoord. In de wijk Nahrawan ging maandag een explosief af bij een groep sjiitische pelgrims. Hierbij kwamen vijf mensen om het leven en raakten er elf gewond.

Bomaanslagen

IS heeft de maandag ook de verantwoordelijkheid opgeëist voor twee bomaanslagen die zondag in de Iraakse hoofdstad Bagdad plaatsvonden. In een verklaring die IS zondagavond liet uitgaan zei de soennitische extremistische groep het "grootste evenement van de ongelovigen" bewust te hebben getroffen. Bij de aanslagen kwamen 23 mensen om het leven. 

Twee autobommen ontploften zondag bij tenten van sjiitische pelgrims, die op weg waren naar de heilige stad Karbala om de religieuze feestdag Asjoera te vieren. De aanval vond plaats op het moment dat mensen voedsel naar de bedevaartgangers brachten.

In het commerciële district Amil werden drie mensen gedood bij een bomaanslag. Een bermbom in het westen van Bagdad kostte aan twee militairen het leven. Er is nog geen partij die de verantwoordelijkheid voor een van die aanvallen heeft opgeëist.