Nederlanders van de repatriëringsmissie in het oosten van Oekraïne zijn maandag weer in het door pro-Russische separatisten beheerste Donetsk, niet ver van de rampplek van vlucht MH17.

De Nederlanders zijn onderdeel van een missie met de OVSE en de lokale Oekraïense rampendienst SES, aldus een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De OVSE en de SES onderhandelen maandag opnieuw met de separatisten over toegang tot de rampplek, waar op 17 juli een vliegtuig van Malaysia Airlines neerstortte met 298 mensen, onder wie 196 Nederlanders, aan boord. Nederland onderhandelt niet met de separatisten.

Volgens de woordvoerder zijn alle inspanningen er nog steeds op gericht om terug te keren naar de rampplek om daar het zoeken af te ronden naar stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van de slachtoffers.

Afgelopen vrijdag hebben Nederlandse onderzoekers nog stoffelijke resten in het gebied geborgen. Bekeken wordt nu wanneer en in welke vorm terugkeer naar de rampplek mogelijk is.

Veiligheid

Dat is in eerste instantie afhankelijk van de veiligheid. De kans dat Nederlanders maandag nog naar de crashsite kunnen is gezien de invallende duisternis niet groot.

Maandag meldde de Maleisische minister van Transport dat er een akkoord zou zijn tussen Oekraïne en separatisten om onderzoekers de brokstukken van het vliegtuig te laten ophalen uit het gebied. Maar volgens de woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie is dat voorbarig.

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne