Rusland is bereid een ''zinvolle dialoog'' op te zetten tussen de Oekraïense regering en de vertegenwoordigers van de opstandige zuidoostelijke regio's rond Donetsk in Oekraïne.

Dit zei maandag de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Grigori Karasin.

Hij zei dat er in de verkiezingen afgelopen weekeinde in de opstandige streek mensen zijn gekozen die daarom een mandaat van de bevolking hebben.

Daarmee zijn zij ook de figuren die met de hoofdstad Kiev politieke onderhandelingen moeten voeren om de problemen op te lossen, meldde het Russische persbureau Interfax

In Donetsk is Aleksandr Zachartsjenko en in Loehansk Igor Plotnitski tot leider gekozen. Beide rebellenleiders hadden geen serieuze rivalen in de stembusgang.

Merkel

In Kiev en in het Westen is geïrriteerd gereageerd op de Russische suggesties dat er in het opstandige oosten van Oekraïne echt verkiezingen zijn gehouden.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel liet maandag weten ''het onbegrijpelijk te vinden dat officiële Russische stemmen'' de verkiezingen van de separatisten erkennen. Het Kremlin respecteert naar eigen zeggen de uitslagen.

De Russische ambassadeur bij de EU, Vladimir Tsizjov, klaagde dat Europa met zijn afwijzende houding de verkiezingen in Donetsk en Loehansk verkeerd inschat. De EU zou die juist moeten verwelkomen als ze is geïnteresseerd in een vreedzame oplossing van het conflict.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne