De 29-jarige ongeneeslijk zieke Brittany Maynard, die de discussie over euthanasie in de Verenigde Staten aanzwengelde, is zaterdag door euthanasie overleden.

Maynard was de stem en het gezicht geworden van terminale patiënten die waardig willen sterven, zoals Amerikaanse media maandag beschrijven.

In januari waren bij haar vier hersentumoren ontdekt. Artsen gaven haar nog een half jaar. Na maanden van onderzoek en mislukte operaties, besloot de vrouw geen verdere behandelingen te ondergaan.

In een videoboodschap liet ze weten dat ze ''met waardigheid'' wilde sterven op 1 november, een paar dagen na de verjaardag van haar echtgenoot.

Even leek het erop dat Maynard de euthanasie zou uitstellen. In een filmpje van vorige week zei ze dat ze zich nog ''goed genoeg voelde'' en dat het ''niet het juiste moment leek''.

Oregon

Vorige maand bezocht Maynard met haar ouders en haar man de Grand Canyon. Met die trip werkte zij haar hele lijst af van dingen die ze nog wilde doen voor haar dood.

Om euthanasie mogelijk te maken, waren Maynard en haar man verhuisd naar de staat Oregon. Daar is euthanasie legaal voor ongeneeslijk zieke patiënten, net als in vier andere Amerikaanse staten.