Een ongeluk met een boot bij de riviermonding van de Bosporus, ten noorden van Istanbul, heeft maandag aan zeker 22 vluchtelingen het leven gekost. Onder de slachtoffers zijn veel kinderen.

Dat meldt Hürriyet maandag. De boot met illegale migranten zonk niet ver van het dorp Rumeli Feneri, een dorp aan de Europese kust van de Bosporus. 

Het is niet bekend waardoor de boot gezonken is. Ook de plaats van vertrek is onduidelijk. Volgens een woordvoerder van het Turkse leger vervoerde de boot vermoedelijk illegale migranten uit Afghanistan en Syrië. 

Zes opvarenden werden gered. Naar twaalf mensen wordt nog gezocht, heeft het bureau van de gouverneur van Istanbul meegedeeld.

Zeven vaartuigen van de kustwacht, een ploeg duikers, een helikopter, twee politievaartuigen en diverse vissersboten zoeken nog naar mogelijke overlevenden. 

Volgens een van de vissers die deelnemen aan de zoektocht naar drenkelingen 'waren overal dode lichamen te zien'. "Het was onmogelijk ze niet te zien. Ze hadden zwemvesten aan." 
 

Roemenië

Twee maanden geleden redde de Turkse kustwacht 82 migranten in de buurt van Istanbul. De meesten van hen waren Syriërs en Afghanen en onderweg naar Roemenië. Ook de opvarenden van de boot die maandag verging, waren waarschijnlijk onderweg naar het Oost-Europese land. 

Voor de kust van Italië en Griekenland komen jaarlijks honderden illegale migranten om door schipbreuk. Voor de kust van Istanbul komt dat minder vaak voor.