Een sjiitische Australiër is maandag op straat neergeschoten door een vermoedelijke aanhanger van Islamitische Staat (IS, voorheen ISIS). Dat melden vrienden van de man aan Australische media.

De 47-jarige Rasoul al-Mousawi was lid van een sjiitische vereniging en moskee in Sydney. Hij werd neergeschoten toen hij de moskee afsloot voor de nacht.

Enkele mannen waren toen al meerdere keren in een auto langs de moskee gereden. Ze hadden Mousawi en anderen voor "sjiitische honden'' uitgemaakt en met de dood bedreigd. Ze riepen ook ''Leve ISIS!" en "ISIS komt eraan".

Al-Mousawi werd in zijn gezicht en schouder geraakt en werd maandag (lokale tijd) geopereerd. Volgens ABC zijn de verwondingen niet levensbedreigend. 

Spanningen

Een ander vooraanstaand lid van de sjiitische vereniging zei dat er al anderhalve week spanningen waren tussen de sjiieten en aanhangers van IS. Hij werd zondag op straat mishandeld.

De politie van Sydney heeft nog geen idee welk motief de dader had. IS is een beweging van soennitische extremisten die haar oorsprong in Irak heeft. De strijd tussen de sjiitische meerderheid en de soennitische minderheid in Irak is al geruime tijd erg bloedig.

IS is een beweging van soennitische extremisten die haar oorsprong in Irak heeft. De strijd tussen de sjiitische meerderheid en de soennitische minderheid in Irak is al geruime tijd erg bloedig.

Vier dingen die u moet weten over IS l Dossier IS