Met een kranslegging bij het Herinneringsmonument op de nationale begraafplaats in Seoul is maandagmorgen het staatsbezoek van koning Willem-Alexander aan Zuid-Korea begonnen.

De koning en koningin Máxima werden op de begraafplaats begroet door drie Zuid-Koreaanse veteranen die begin jaren vijftig tijdens de Korea-oorlog meevochten in het Nederlandse bataljon.

Zij begeleidden het koningspaar naar het monument waar de koning een krans neerzette en wierook liet branden. De kranslegging was het eerste onderdeel van het staatsbezoek, het eerste dat een Nederlands staatshoofd aan Zuid-Korea brengt.

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye heeft later koning Willem-Alexander en koningin Máxima met veel kleurrijk ceremonieel officieel verwelkomd bij het presidentieel paleis Cheong Wa Dae, het Blauwe Huis.

Koningspaar in Zuid-Korea

Handelsdelegatie

In het koninklijk gezelschap bevond zich naast de ministers Bert Koenders en Henk Kamp ook voetbalbondscoach Guus Hiddink. Die moet voor maximale aandacht zorgen voor het staatsbezoek en de eveneens naar Seoul meegereisde grote handelsdelegatie. Hiddink voerde Zuid-Korea in 2002 naar de halve finale van het wereldkampioenschap en is sindsdien een held in het land.

Het koninklijk gezelschap en president Park waren in het paleis aanwezig bij de ondertekening van verschillende samenwerkingsovereenkomsten, onder meer van schaatsbond KNSB met de Koreaanse schaatsunie (KSU).

Spelplezier

Willem-Alexander hoopt dat zijn staatsbezoek aan Zuid-Korea '' het spelplezier binnen onze samenwerking nog verder verhoogt.'' Dat zei hij maandagavond tijdens het staatsbanket.

De koning verwees naar de aanwezigheid van Hiddink. De trainer had laten zien ''dat een wedstrijd niet gewonnen wordt door de ploeg met de sterkste spelers, maar door de ploeg met het beste team", aldus de koning.