In verschillende Franse steden zijn dit weekeinde demonstranten de straat opgegaan om te protesteren tegen de politie. Daarbij zijn volgens Franse media 110 mensen opgepakt. Meerdere demonstranten raakten gewond.

Alleen al in Parijs werden zondag 76 mensen opgepakt bij een protest dat door de autoriteiten verboden was. Ook in Nantes en Toulouse kwamen demonstranten in botsing met de politie.

Betogers gooiden daar zaterdag met stenen en flessen naar de politie, die vervolgens traangas gebruikte.

De demonstranten zijn boos op de politie, omdat vorige week de 21-jarige milieuactivist Remi Fraisse werd gedood door een agent. De activist protesteerde in Toulouse tegen de bouw van een dam in de rivier de Tarn, in het zuidwesten van Frankrijk.

Ook in onder meer Lille, Bordeaux en Montpellier gingen mensen zaterdag de straat op om hun onvrede te uiten over het optreden van de politie.

Belediging

De Franse premier Manuel Valls en minister Bernard Cazeneuve van Binnenlandse Zaken hebben de protesten van zaterdag veroordeeld. Valls noemde de rellen volgens Le Monde ''een belediging'' voor het dodelijke slachtoffer. Cazeneuve sprak van ''afpersing en onacceptabel gedrag''.

De minister van Binnenlandse Zaken besloot afgelopen week dat de politie geen gebruik meer mag maken van granaten.