De leider van de pro-Russische separatisten in Donetsk Aleksandr Zachartsjenko gaat aan de leiding in een voorlopige tussenstand van de verkiezingsuitslagen in het oosten van Oekraïne.

Dat meldt persbureau AFP.

Zachartsjenko zou in de voorlopige uitslag ruim 81 procent van de stemmen hebben behaald.

Volgens Russische media gaat het om zo'n zeventig procent van de stemmen. Het Russische staatspersbureau RIA Novosti meldt dat vijftig procent van de stemmen inmiddels is geteld. 

Zachartsjenko was de favoriet voor de verkiezingen van zondag, die werden georganiseerd in de regio's Loehansk en Donetsk in het oosten van Oekraïne, die onder leiding staan van de pro-Russische separatisten.

De rebellenleider zei zondag te hopen dat met de verkiezingen de vrede zal wederkeren in het oosten van Oekraïne. "Als ze ons erkennen en ons het grondgebied teruggeven dat we zijn kwijtgeraakt (...) zullen we de economische betrekkingen met Oekraïne herstellen en als gelijkwaardige economische partners samenleven."

In sommige stemlokalen in de stad Donetsk hielden gewapende mannen toezicht op de stembusgang. De verkiezingen worden als wettig gezien door buurland Rusland, die de rebellen steunt.

Geweld

De regering in Kiev erkent de verkiezingen niet en roept Rusland op hetzelfde te doen. De Oekraïense president Petro Porosjenko zei zondag dat de verkiezingen in Loehansk en Donetsk "steunen op geweld". Hij noemt de verkiezingen "illegaal".

Westerse landen veroordelen de verkiezingen en ook de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zegt dat de separatisten "de letter en geest van de Minsk-akkoorden schenden".

In Minsk maakten de Oekraïense regering en de pro-Russische rebellen in september afspraken om het geweld in Oost-Oekraïne een halt toe te roepen. De gevechten tussen beide partijen hield echter aan.

De stembussen zijn zondag de hele dag open. Russische media melden zondagavond dat stembussen tot zeker 22.00 uur (lokale tijd) openblijven, vanwege de lange rijen die voor de stemlokalen staan.

Het is onduidelijk hoeveel mensen mochten stemmen. Naar verluidt zijn drie miljoen stembiljetten geprint, maar door het aanhoudende geweld tussen de separatisten en het leger sloegen honderdduizenden inwoners van het gebied op de vlucht.

Toekomst Oost-Oekraïne weer terug bij af | Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne