In Burkina Faso protesteren zondag duizenden mensen tegen de machtsgreep van het leger. 

Ze zijn bijeengekomen op een plein in de hoofdstad Ouagadougou. ''Ik ben hier om het leger ervan te weerhouden onze overwinning te stelen'', zei een van hen. Oppositiepartijen en burgerrechtenorganisaties hadden zaterdag opgeroepen tot protestdemonstraties.

Als het aan het leger ligt is luitenant-kolonel Isaac Zida de nieuwe leider van het Afrikaanse land tot de volgende verkiezingen. De VS en de Afrikaanse Unie veroordeelden de machtsgreep.

President Blaise Compaoré stapte vrijdag op na massale protesten. Volgens de grondwet krijgt de parlementsvoorzitter in dergelijk gevallen 90 dagen de tijd om het land naar nieuwe verkiezingen te leiden. Maar het leger schortte de grondwet op.

Staatstelevisie

Bij het hoofdkantoor van de staatstelevisie van Burkina Faso in de hoofdstad Ouagadougou zijn zondag schoten gehoord. Dat gebeurde op het moment dat Sara Sereme, leider van een oppositiepartij, daar arriveerde met in haar kielzog ongeveer honderd sympathisanten.

In Burkina Faso heerst een gespannen situatie nu militairen de macht tijdelijk hebben overgenomen na het aftreden van president Blaise Compaoré afgelopen vrijdag. Zondag gingen duizenden mensen de straat op om tegen die overname te protesteren.