Iraakse veiligheidstroepen en pro-regerings militanten zijn verantwoordelijk voor het bloedbad dat op 22 augustus werd aangericht bij een aanval op een soennitische moskee in de Iraakse plaats Hamreen.

Dat meldt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zondag op basis van ooggetuigen. 34 mensen kwamen bij de aanval om het leven.

Volgens de vijf getuigen vielen gewapende mannen, sommigen in burgerkleding en anderen in politie-uniform, tijdens het vrijdaggebed de moskee aan. De getuigen zeggen dat ze de aanvallers hebben herkend en dat ze hun naam weten.

HRW roept de Iraakse regering op om direct publiekelijk een onderzoek aan te kondigen naar de aanval op de moskee en de daders te berechten. Volgens de organisatie worden de misdaden van milities die op handen van de regering zijn steeds gruwelijker.

Kritiek

''De autoriteiten in Irak en de bondgenoten van Irak hebben deze vreselijke aanval genegeerd'', zegt Joe Stork van Human Rights Watch. ''En dan vragen ze zich af waarom gematigde soennieten zich zo voelden aangetrokken tot de soennitische terreurgroep Islamitische Staat (IS).''

De vorige premier, de sjiitische Nuri al-Maliki, kreeg kritiek dat hij de sjiitische meerderheid tegen de soennieten opzette. De nieuwe sjiitische premier Haider al-Abadi wil met een 'gemengde' regering de strijd tegen IS aangaan. Nederland is een van de landen die de Iraakse autoriteiten steunen bij de strijd tegen IS.