De piloot die vrijdag gewond raakte tijdens een crash van ruimtevliegtuig SpaceShipTwo is bij kennis en praat met zijn familie en artsen.

Dat heeft het bedrijf waar de 43-jarige man voor werkt zaterdag laten weten. Hij kon zijn schietstoel gebruiken en werd ruim 1,5 kilometer van het toestel gevonden. De andere piloot van SpaceShipTwo kwam om.

Een team van vijftien onderzoekers van de Amerikaanse transportveiligheidsraad (NTSB) is zaterdag aangekomen op de plek van de crash om een onderzoek te starten naar de oorzaak. Virgin Galactic, het bedrijf achter SpaceShipTwo, meldde al dat het vliegtuig neerstortte door ''een ernstige afwijking''.

Het kan tot aan een jaar duren voordat duidelijk wordt waardoor het ruimtevliegtuig vrijdag is neergestort. Dat meldt CNN zondag. Onderdelen van het ruimtevliegtuig zijn tot acht kilometer uit elkaar gevonden.

Afstand

"Wanneer de stukken zo ver uit elkaar liggen, is er een grote kans dat het ruimtevliegtuig in de lucht brak", zegt Christopher Hart van de NTSB. Afhankelijk van waar de stukken liggen kan vervolgens worden opgemaakt waar en hoe het ruimtevliegtuig brak.

Virgin Galactic is de ruimtetak van de Virgin Group van de Britse miljardair Richard Branson. Die wilde met SpaceShipTwo toeristen naar de ruimte brengen. Branson liet weten dat hij bij zijn plan blijft om commerciële ruimtevluchten aan te bieden. ''Ruimtevaart is moeilijk, maar het is het waard''.

Co-piloot

Het ruimtevliegtuig crashte tijdens een testvlucht boven de Mojavewoestijn in Californië, ongeveer 150 kilometer ten noorden van Los Angeles. De 39-jarige co-piloot die het ongeval niet overleefde, werd in het wrak gevonden.

Hij vloog voor de negende keer met het toestel. Hij was onder meer de co-piloot tijdens de allereerste met een raket aangedreven testvlucht van SpaceShipTwo.