Tientallen legervoertuigen zijn zaterdag de Oekraïense stad Donetsk ingereden. De trucks zijn vermoedelijk afkomstig uit Rusland.

Dat schrijft de NOS.

Aan de buitenkant van de wagens is niet te zien waar ze vandaan komen. Ze hebben geen kentekens.

De 63 voertuigen zijn via de oostkant van de stand binnen gereden en vervoeren zwaar geschut. Twee vrachtwagens zouden raketinstallaties hebben meegenomen.

Het tijdstip waarop de trucks de stad inrijden is opvallend te noemen: in de provincies Donetsk en Loegansk worden zondag verkiezingen gehouden. De pro-Russische seperatisten houden in de Oekraïense provincies hun eigen verkiezingen.

De inwoners in Oost-Oekraïne konden vorige week niet meedoen aan de parlementsverkiezingen in Oekraïne. Rusland heeft al aangekondigd dat het de verkiezingsuitslag in Oost-Oekraïne zal respecteren.

Kritiek

Ondanks zware internationale kritiek houden pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne zondag gewoon verkiezingen voor nieuwe leiders en een parlement. ''Ga stemmen, uw vrienden zullen er ook zijn'', staat op een poster van Aleksandr Zachartsjenko, separatistenleider van de zelfuitgeroepen Volksrepubliek Donetsk.

De stemlokalen in Donetsk zijn zondag geopend van 08.00 uur tot 20.00 uur. Inwoners vanaf zestien jaar zijn stemgerechtigd. De Oekraïense regering is fel tegen de stembusgang en zal de uitkomst niet erkennen. Maar Kiev heeft sinds de door Rusland gesteunde separatisten de macht grepen, niets meer te vertellen in de regio's Donetsk en Loehansk, waar de verkiezingen zijn.

Eerder moest de regering van Oekraïne met lede ogen toezien dat de separatisten, onder leiding van enkele Russische kopstukken, een referendum hielden waarin voor onafhankelijkheid werd gestemd. Europa zal de ''onwettige'' verkiezingen ook niet erkennen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft die boodschap telefonisch overgebracht aan de Russische president Vladimir Poetin.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne