Oppositiepartijen en burgerrechtenorganisaties in Burkina Faso hebben zaterdag de machtsgreep van het leger afgewezen.

Zij hebben voor zondag opgeroepen tot protestdemonstraties. Ook de Afrikaanse Unie veroordeelde de militaire machtsgreep zaterdag.

Luitenant-kolonel Isaac Zida is als het aan de militairen ligt voorlopig de nieuwe leider van Burkina Faso, nu president Blaise Compaoré is opgestapt. Die trad vrijdag af nadat de bevolking massaal tegen hem had geprotesteerd.

Het Afrikaanse land zit nu middenin een bestuurscrisis. Volgens de grondwet van Burkina Faso wordt bij het aftreden van de president de parlementsvoorzitter interim-president, met als taak binnen negentig dagen nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Maar de militairen hebben het parlement ontbonden en de grondwet tijdelijk buiten werking gesteld.

Confisqueren

''De politieke oppositie en organisaties van de burgermaatschappij benadrukken opnieuw dat de overwinning van de volksopstand - en dus het management van de overgang - toebehoort aan het volk en dus op geen enkele manier geconfisqueerd zou moeten worden door het leger'', aldus een na overleg tussen de betrokken organisaties uitgegeven verklaring. ''Onze consultatie heeft opnieuw bevestigd dat deze overgang democratisch en niet-militair zou moeten zijn.''

Compaoré trad vrijdag af, na massale protesten eerder deze week tegen de president in onder meer de hoofdstad Ouagadougou en de tweede stad van het land, Bobo-Dioulasso. Daarbij zijn ook doden gevallen. Compaoré regeerde Burkina Faso 27 jaar met harde hand.

Hij is naar Ivoorkust gereisd. Een anonieme bron meldde dat Compaoré sinds zaterdagochtend in de strandplaats Assinie is, ten oosten van hoofdstad Abidjan. Hij is daar samen met familieleden. Menig afgezet Afrikaans staatshoofd neemt van de eigen bevolking geroofd geld mee om vervolgens een luizenleven te leiden in ballingschap.