De Britse miljardair Richard Branson blijft bij zijn plan om commerciële ruimtevluchten aan te bieden, ondanks de dodelijke crash van een van de ruimtevliegtuigen van zijn bedrijf in de Verenigde Staten.

Dat meldt de BBC zaterdag.

Branson liet weten "geschokt en bedroefd" te zijn door de crash met de SpaceShipTwo van vrijdag, waarbij een piloot om het leven kwam en een tweede zwaargewond raakte.

"Ruimtevaart is moeilijk, maar het is het waard", schreef de oprichter van de Virgin Group in een verklaring. "We zullen blijven volhouden en samen verdergaan."

Branson liet weten zaterdag onderweg te zijn naar de rampplek in Californië. Hij zei dat die reis "een van de moeilijkste van zijn leven" zal zijn. Branson betuigde zijn medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers.

Ruimtevliegtuig SpaceShipTwo stortte neer tijdens een testvlucht boven de Mojavewoestijn in Californië, ongeveer 150 kilometer ten noorden van Los Angeles.

Bekijk beelden van de crash
Bekijk beelden van de crash

Virgin Galactic

Virgin Galactic, de ruimtetak van de Virgin Group, liet in een verklaring weten dat het vliegtuig neerstortte door "een ernstige afwijking". 

George Whitesides, directeur van Virgin Galactic, noemde vrijdag een "zware dag". "De toekomst wordt op veel manieren getekend door zware dagen zoals deze, maar wij geloven dat we het team verschuldigd zijn dat te begrijpen en verder te gaan. Dat is wat we zullen doen."

Toeristen

Branson wil commerciële vluchten naar de ruimte aanbieden. Voor dergelijke vluchten is interesse: tientallen mensen hebben zich al ingetekend voor een ruimtevlucht, ondanks het prijskaartje: meer dan 200.000 dollar. SpaceShipTwo, bedoeld voor ruimtetoeristen, is achttien meter lang en biedt ruimte aan twee bemanningsleden en zes passagiers.

Het ruimtevliegtuig wordt eerst door een ander vliegtuig naar grote hoogte gebracht. Daarna ontsteekt het toestel zijn raketmotoren om te stijgen naar een hoogte van 110 kilometer. Het is de bedoeling dat reizigers daardoor enkele minuten gewichtloos zijn en de kromming van de aarde kunnen zien.

NASA

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA betuigde vrijdag al haar steun. "Namens de hele NASA-familie, mijn oprechte deelneming aan de familie en vrienden van de piloot", schreef de organisatie in een verklaring.

"Ook bidden we voor een spoedig herstel van de andere piloot. Hoewel het geen NASA-missie was, voelt iedereen die zijn leven heeft gewijd aan ruimtevaartonderzoek de pijn", laat de organisatie weten.

Concurrent

XCOR Space Expeditions, de concurrent van ruimtereisorganisatie Virgin Galactic, belt al zijn klanten om hen gerust te stellen na de crash. Dat heeft een woordvoerster van het Amerikaans-Nederlandse bedrijf laten weten.

De ruim 250 'toekomstige astronauten' die voor 70.000 euro per stuk een kaartje kochten voor een ruimtereis met XCOR, wordt benadrukt dat de vliegtuigen waar XCOR mee vliegt technisch heel anders in elkaar zitten dan die van Virgin. XCOR heeft naar eigen zeggen nog geen verontruste telefoontjes gehad, maar het bedrijf wil de communicatie met zijn klanten zo direct mogelijk houden.

Dodelijke ongelukken in historie ruimtevaart