Door onenigheid in de legerleiding is het onduidelijk wie de macht heeft in Burkina Faso.

Waar eerst de chef van het leger, generaal Honoré Nabéré Traoré, nog zei het West-Afrikaanse land te besturen, heeft nu luitenant-kolonel Isaac Zida zichzelf uitgeroepen tot nieuwe leider.

Burkina Faso zit middenin een bestuurscrisis. Vrijdag trad president Blaise Compaoré af. Dat is het gevolg van massale protesten deze week tegen de president in onder meer de hoofdstad Ouagadougou en de tweede stad van het land, Bobo-Dioulasso. Daarbij zijn ook doden gevallen.

Compaoré regeerde Burkina Faso 27 jaar met harde hand. Het Ivoriaanse leger heeft laten weten dat hij naar Ivoorkust is gereist.

Een anonieme bron meldde dat Compaoré sinds zaterdagochtend in de strandplaats Assinie is, ten oosten van hoofdstad Abidjan. Hij is daar samen met familieleden.

Persconferentie

Traoré heeft besloten dat hij nu aan de leiding stond totdat er over negentig dagen verkiezingen zouden worden gehouden, maar dat is niet in goede aarde gevalen. Duizenden betogers vinden dat hij nog te dicht bij de president staat.

Traoré zou een persconferentie geven over zijn toegeëigende functie, maar heeft dat nog niet gedaan. Waar hij is, is onduidelijk.

In de nacht van vrijdag op zaterdag zei Zida opeens dat hij de macht had. De aankondiging werd uitgezonden nadat bij Ouagadougou minutenlang was geschoten.