Het staatsbezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Japan, dat vrijdagavond werd afgesloten, was "zeer geslaagd".

Dat zei minister Henk Kamp van Economische Zaken bij het vertrek van keizer Akihito en keizerin Michiko van het Okura Hotel, waar het Nederlandse koningspaar aan het einde van het bezoek een concert aanbood.

De Nederlandse ambassadeur, Radinck van Vollenhoven, sprak van een ''fantastisch" bezoek.

Het is het eerste staatsbezoek van Willem-Alexander en Máxima buiten Europa. De koning en koningin werden onder meer ontvangen in het Keizerlijk Paleis in Tokio. Zij ontmoetten daar keizer Akihito, keizerin Michiko en kroonprinses Masako.

Bezetting

Akihito en Willem-Alexander spraken onder meer over de Tweede Wereldoorlog en de rol die Japan daarin heeft gespeeld.

Het ging om deelnemers aan het Peace Exchange Program. Dat gebeurde tijdens de receptie die koning Willem-Alexander en koningin Máxima aanboden aan het keizerspaar na het afsluitende concert van het staatsbezoek aan Japan.

Uitwisselingsprogramma

De deelnemers aan het uitwisselingsprogramma, dat sinds 1996 werkt aan verwerking van het oorlogsleed en verzoening tussen Japanners en Nederlanders, waren speciaal uitgenodigd voor de gelegenheid. Onderdeel van het uitwisselingsprogramma zijn reizen naar Japan voor oorlogsslachtoffers.

Een van die reizen viel samen met het staatsbezoek. Dat bood de kans de deelnemers, en de voor het programma werkende Japanse en Nederlandse vrijwilligers, in contact te brengen met keizer en keizerin, die ieder apart in gezelschap van koning en koningin met hen spraken.

''We hebben Japan aangemoedigd met het programma door te gaan", zei ambassadeur Radinck van Vollenhoven in een toelichting. ''Je ziet dat de mensen die meedoen baat hebben van hun kennismaking met het moderne Japan. Het helpt bij de verwerking van hun leed, ze krijgen begrip voor het andere Japan en je werkt aan verzoening", aldus Van Vollenhoven.

Belangrijk

De komst van de oorlogsslachtoffers en hun ontmoeting met het keizerspaar was door koning Willem-Alexander erg belangrijk gevonden. In zijn tafelrede bij het staatsbanket verwees hij al naar het programma. ''Erkenning van het leed dat mensen hebben ondervonden is de basis voor verzoening. Velen in Japan en Nederland hebben zich actief ingezet, waardoor nieuw vertrouwen kon groeien", zei de koning.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken had donderdag een ontmoeting met de vrijwilligers die zich inzetten voor het verwerkingsproces rond het oorlogsverleden.

Koningspaar neemt afscheid van Japan
Koningspaar neemt afscheid van Japan

Handelsmissie

Naast het staatsbezoek vond er de afgelopen dagen onder leiding van minister Kamp een handelsmissie naar Japan plaats. Willem-Alexander onderstreepte bij verschillende bijeenkomsten het nut van verdere samenwerking tussen Nederlandse en Japanse bedrijven.

De koning woonde vrijdag een bijeenkomst bij met vertegenwoordigers van de Japanse en Nederlandse land- en tuinbouwsector. Hij was ook bij een presentatie van het organiserend comité van de Olympische Spelen die in 2020 in Tokio worden gehouden.

Masako 

In de Japanse media kreeg het staatsbezoek vooral aandacht door de aanwezigheid van kroonprinses Masako bij een aantal onderdelen. De kroonprinses lijdt aan een stressgerelateerde stoornis en komt maar weinig in het openbaar.

Voor het bevriende Nederlandse koningspaar had ze wel de kracht om welkomstceremonie en staatsbanket bij te wonen, en donderdag verscheen ze met kroonprins Naruhito ook na afloop van de lunch die keizer en keizerin hun Nederlandse gasten aanboden. Het concert sloeg Masako echter over.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima blijven nog tot zondag in Japan, waarna ze doorvliegen naar Seoul voor een 2-daags staatsbezoek aan Korea dat maandag begint. Ze worden daarbij onder meer vergezeld door bondscoach Guus Hiddink die in Korea sinds het WK van 2002 een heldenstatus heeft.