President Burkina Faso wil overgangsregering leiden

Burkina Faso krijgt na de gewelddadige protesten van donderdag een overgangsregering, maar de president, tegen wie de woede van de betogers was gericht, blijft aan. 

Het leger liet donderdag al weten dat de regering en het parlement zijn ontbonden. Ook werd er een avondklok ingesteld en werd de noodtoestand afgeroepen, maar die laatste werd na enkele uren al weer ingetrokken.

Aanleiding voor het plotselinge geweld was een voorstel van de regering om president Blaise Compaore, die al 27 jaar in het zadel zit, langer te laten aanblijven. De demonstranten vinden het echter de hoogste tijd dat het staatshoofd opstapt.

Ze bestormden het parlement, smeten meubilair en computers de straat op en staken een deel van het parlementsgebouw in brand. Het wetsvoorstel werd nog ingetrokken, maar met die kniebuiging namen de betogers geen genoegen.

Vrijdag zijn opnieuw tienduizenden betogers de straat opgegaan. De betogers trokken naar een centraal plein in Ouagadougou, maar tot dusver is het rustig. Er zijn weinig agenten of andere ordetroepen aanwezig. 

Niet opstappen

Waar Compaore zich momenteel bevindt is onduidelijk, maar hij liet weten niet op te stappen. Hij gaf aan van plan te zijn de overgangsregering te willen leiden. "Ik ben bereid met alle partijen het gesprek aan te gaan", zei hij.

Compaore kwam in 1987 na een coup aan de macht. Sindsdien is hij vier keer herkozen, maar de stembusgangen waren verre van onomstreden.

Het is nog de vraag of de oppositie zal instemmen met een eenheidsregering. Een parlementslid van de oppositie vroeg zich daarnaast af of de betogers er genoegen mee zullen nemen. "Het is moeilijk te zeggen wat er nu zal gebeuren, maar het loopt uit de hand want de betogers luisteren naar niemand", aldus Ablasse Ouedraogo.

Bij de bestorming van het parlement viel zeker een dode, diverse mensen raakten gewond. De avondkklok geldt voorlopig van 19.00 uur tot 06.00 uur.

Nederlanders

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken weet dat er 23 Nederlanders in Burkina Faso zijn. Mogelijk zijn er dat er meer; alleen diegenen die zich hebben geregisteerd, zijn bij het ministerie bekend.

Lees meer over:
Tip de redactie