Verplichte quarantaine ebola-arts maakt werk volgens AzG zwaarder

De verplichte isolatie van artsen en verpleegkundigen die vanuit ebolagebieden in West-Afrika terugkomen in de Verenigde Staten, zorgt ervoor dat het werk voor hulpverleners nog zwaarder wordt. 

Dat zegt de internationale tak van Artsen zonder Grenzen (AzG) donderdag. De organisatie overweegt nu zelfs missies eerder af te breken als gevolg van deze maatregelen.

Een aantal Amerikaanse staten, waaronder New York, besloot vorige week dat terugkerende ebolabestrijders geïsoleerd moeten worden, ongeacht of ze ziek zijn. Zo moest een gezonde Amerikaanse verpleegkundige 21 dagen in quarantaine tegen haar zin in.

Ebola heeft een incubatietijd van 21 dagen. Door de maatregel krijgen mensen ten onrechte het idee dat de hulpverleners het publiek in gevaar brengen, zegt AzG.

"De onrust en verwarring daarover onder AzG-medewerkers ter plaatse neemt toe. Ze weten niet waar ze aan toe zijn als ze terugkomen", aldus Sophie Delaunay van AzG.

Terugkeer uitgesteld

Sommigen hebben hun terugkeer naar de VS uitgesteld en blijven 21 dagen in Europa "om te voorkomen dat ze worden afgesloten van de buitenwereld en gestigmatiseerd".

Artsen zonder Grenzen is een van de hulporganisaties die het meest actief is in de strijd tegen ebola. Ook in Nederland wordt gezocht naar artsen die voldoende kennis en ervaring hebben om naar zwaar getroffen landen als Guinee, Sierra Leone en Liberia af te reizen in strijd tegen de ziekte die rond de vijfduizend levens heeft geëist.

Donderdag dreigde een vakbond voor verpleegsters in Californië nog te staken als hulpverleensters die in de VS ebolapatiënten behandelen, niet beter worden beschermd. Aanleiding zijn de twee verpleegsters in Texas die besmet raakten nadat ze een Liberiaan hadden behandeld. De man is inmiddels overleden.

De gezondheidsdienst in Texas erkende vorige week dat er fouten zijn gemaakt bij de behandeling. De verplegers hadden geen training gehad, maar hen wordt nu geleerd hoe ze de beschermende pakken aan moeten doen.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie