Oekraïne, Rusland en de Europese Unie hebben een akkoord over de levering van gas aan Oekraïne door Rusland in de wintermaanden. 

Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie donderdag bekendgemaakt.

Met het akkoord is Oekraïne verzekerd van Russisch gas tot maart 2015 en Rusland van betaling door Oekraïne. Dat land en de Europese Unie zijn voor een groot deel afhankelijk van gas uit Rusland. Het Russische gas voor de rest van Europa wordt grotendeels via Oekraïne gedistribueerd.

Oekraïne gaat volgens Europees Commissaris Günther Oettinger (Energie) 385 dollar betalen per 1000 kubieke meter Russische gas. Rusland levert het gas tegen vooruitbetaling. Om oude schulden te vereffenen, betaalt Oekraïne tot het einde van het jaar 3,1 miljard dollar aan het Russische staatsgasbedrijf Gazprom.

Oettinger is in Brussel met de ministers van Energie van Oekraïne (Yoeri Prodan) en Rusland (Alexander Novak) om een oplossing te vinden voor de gasruzie, die al maanden speelt. Rusland verhoogde de gasprijs voor Oekraïne aanzienlijk in april. In juni liet Moskou weten vanwege de miljardenschuld alleen nog gas te leveren tegen vooruitbetaling.

Oettinger zei dat het akkoord misschien het eerste teken is dat de verhouding tussen Moskou en Kiev zich weer iets normaliseert. Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie sprak van ''een belangrijke stap voor onze gemeenschappelijke energiezekerheid op het Europese continent''.

Chronologie van de gebeurtenissen in Oekraïne l Dossier Oekraïne