De Japanse premier Shinzo Abe donderdag koning Willem-Alexander en koningin Máxima in Tokio ontvangen. Abe heeft daarbij zijn deelneming betuigd met de Nederlandse slachtoffers van de vliegramp met vlucht MH17 in Oekraïne.

De koning dankte Abe voor zijn condoleances.

Willem-Alexander zei in een gesprek dat hij het bijzonder vindt dat zijn eerste staatsbezoek buiten Europa aan Japan is. Bij het gesprek waren de media kort aanwezig.

''We hebben al vele generaties goede banden met de keizerlijke familie, maar ook al meer dan 400 jaar gezamenlijke geschiedenis met Japan", aldus de koning. Hij hoopt dat gezamenlijk naar de toekomst kan worden gekeken, zonder dat het verleden wordt vergeten. ''Ik hoop dat dit staatsbezoek een mijlpaal zal zijn in onze samenwerking."

Abe hoopt dat de Nederlandse agrarische sector zijn land kan helpen, met name in het door aardbeving en tsunami verwoeste oosten van Japan. Hij zei dat in zijn tafelrede bij het diner.

Abe bezocht eerder dit jaar het Westland om meer te leren over de Nederlandse land- en tuinbouw. Hij ziet ook succesvolle samenwerkingsmogelijkheden ''met sportmacht Nederland" bij de voorbereiding op de Olympische Spelen die in 2020 in Tokio worden gehouden.