De regering van het West-Afrikaanse land Burkina Faso heeft het voorstel dat de herverkiezing van president Blaise Compaoré mogelijk moest maken, donderdag ingetrokken.

Dat gebeurde nadat duizenden tegenstanders van de president het terrein rond het parlementsgebouw in Burkina Faso waren binnengedrongen. Zij zouden enkele bijgebouwen en auto's in de buurt in brand hebben gestoken.

Volgens nieuwszender al-Jazeera heeft de politie met traangas geprobeerd de menigte onder controle te krijgen. Toch lukte het de demonstranten om door de barricades heen te breken.

De betogers vielen ook het gebouw van de staatstelevisie binnen, dat zich in de directe omgeving van het parlementsgebouw in de hoofdstad Ouagadougou bevindt. De televisiezender heeft de uitzendingen gestaakt.

De betogers zouden camera's en reportagewagens hebben vernield, maar de medewerkers met rust hebben gelaten. Woensdag gingen honderdduizenden burgers al de straat op om tegen een nieuwe ambtstermijn voor Compaoré te betogen.

Geweld

Het geweld zou donderdag aan zeker drie mensen het leven hebben gekost. Verscheidene personen zouden gewond zijn geraakt.

Het parlement zou donderdag het voorstel bespreken om de grondwet te wijzigen. Daardoor zou de president zich opnieuw kandidaat kunnen stellen bij de verkiezingen, die volgend jaar worden gehouden.

Macht

De 63-jarige president greep in 1987 de macht en bestuurt het West-Afrikaanse land met harde hand. De president riep zijn adviseurs donderdag met spoed bijeen om de situatie te bespreken.

Frankrijk, de vroegere kolonisator van het land, dat tot in 1984 Opper-Volta heette, heeft de bevolking opgeroepen tot kalmte. ''Wij betreuren het geweld dat in en rond het parlementsgebouw plaatshad'', laat het ministerie van Buitenlandse Zaken in Parijs weten.

''Wij roepen op tot herstel van de kalmte en vragen alle partijen zich in te houden'', aldus het ministerie.