'Bouwplannen Israël gevaar voor Palestijnse staat'

Israëls plannen voor de bouw van duizend woningen in Oost-Jeruzalem bedreigen de levensvatbaarheid van de toekomstige Palestijnse staat. 

Daar heeft de VN-chef voor politieke zaken, Jeffrey Feltman, woensdagavond in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties voor gewaarschuwd.

De Veiligheidsraad kwam in spoedzitting bijeen op verzoek van Jordanië. De Palestijnen willen dat de bouwplannen van Israël in Oost-Jeruzalem een halt worden toegeroepen.

De duizend geplande woningen moeten komen in het stadsdeel dat de Palestijnen beschouwen als de hoofdstad van hun toekomstige staat.

Volgens Feltman zijn de bouwplannen in strijd met Israëlische plannen duurzame vrede met de Palestijnen te bereiken. De bouwplannen bewegen de huidige situatie "steeds meer richting de realiteit van één staat".

Spanningen

Israël liet bij monde van zijn ambassadeur bij de VN Ron Prosor weten alles te doen om de spanningen tot een minimum te beperken. De Palestijnse ambassadeur, Riyad Mansour, zei dat Israël niet luistert. Hij sprak van een "explosieve" situatie.

Feltman raadde de Veiligheidsraad aan actie te ondernemen. Bij Israël en de Palestijnen drong hij er op aan door onderhandelen te spanningen weg te nemen.

Achtergrond: Onzekere tijd voor Israël en de Palestijnen

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie