Rechtse Israëlische activist neergeschoten

Een prominente rechtse Israëlische activist is woensdagavond neergeschoten in Jeruzalem.

Hij is ernstig gewond geraakt. Het zou gaan om een liquidatiepoging meldden Israëlische media.

De man, Yehuda Glick, is woordvoerder van Israëlische groeperingen die het recht eisen voor joden om te bidden op de Tempelberg. Glick werd beschoten door een aanvaller op een motor. Het motief is nog onduidelijk.

Moshe Feiglin, lid van de rechtse Likud-partij van president Benjamin Netanyahu, zei tegenover Israel Radio getuige te zijn geweest van de aanval. Volgens hem riep de schutter eerst naar Glick, voor het vuur werd geopend.

Er zijn steeds meer bezoeken van orthodoxe joden, onder wie politici, aan de Tempelberg in Jeruzalem, voor moslims het op twee na belangrijkste heiligdom, na Mekka en Medina. Het komt in Oost-Jeruzalem vrijwel elke nacht tot botsingen tussen Israëlische veiligheidstroepen en Palestijnse betogers.

'Blijf kalm'

De burgemeester van Jeruzalem, Nir Barkat, roept op tot kalmte in de stad. Hij vreest dat het geweld met het nieuwste incident verder wordt aangewakkerd. "Ik roep iedereen op om het recht niet in eigen hand te nemen", aldus Barkat.

Volgens Palestijnse leiders wordt het geweld gevoed door de "voortdurende mislukte vredespogingen", en doordat de orthodoxe joden worden gedoogd op de Tempelberg.

Bekijk beelden:

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie