Franse militair gedood tijdens gevechten in Mali

Een Franse militair is woensdag in Noord-Mali om het leven gekomen tijdens een fel gevecht met moslimmilitanten in de buurt van de grens met Algerije.

Dat heeft de Franse regering bekendgemaakt. Ook twintig islamisten kwamen om het leven.

Eerder op woensdag werd bekend dat Franse troepen zware strijd hadden geleverd met een groot aantal militanten. Mogelijk ging het om strijders met banden met al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM).

De Franse commando Thomas Dupuy sneuvelde in de bergachtige regio Adrar des Ifoghas. De Franse militairen vochten daar met een groep van zo'n dertig moslimmilitanten.

De militanten behoren tot een "belangrijke gewapende groep" die verbonden is aan al-Qaeda in de Islamitische Maghreb, het Noord-Afrikaanse filiaal van het terreurnetwerk. De gevechten begonnen in de nacht van dinsdag op woensdag en eindigden woensdagmiddag. 

Parijs maakte vorige week plannen bekend om militaire operaties in het noorden van Mali op te voeren. Dat is een reactie op de recente toename van aanvallen in het gebied, waarbij sinds begin september 21 blauwhelmen en tien Franse soldaten om het leven zijn gekomen.

Boos

De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian beklaagde zich er maandag nog over dat de Fransen er in het noorden van het land grotendeels alleen voor staan. Frankrijk heeft drieduizend militairen gestationeerd in vijf landen in de Sahel-regio.

Ook zo'n 450 Nederlandse militairen nemen deel aan de VN-missie in Mali. Die heeft tot taak om de veiligheid en stabiliteit in dat land te herstellen. De Nederlanders, van wie de meesten in het noordelijke Gao zijn gelegerd, verzamelen en analyseren inlichtingen voor de missie.

Lees meer over:
Tip de redactie