NAVO ziet veel Russische vliegtuigen in Europees luchtruim

De NAVO heeft de afgelopen dagen opvallend veel activiteit van Russische militaire vliegtuigen in het Europese luchtruim waargenomen.

Bommenwerpers en straaljagers vlogen onder meer boven de Noordzee en de Baltische Zee. Dat heeft het bondgenootschap woensdag bekendgemaakt.

Woensdagochtend onderschepten Noorse F-16's acht Russische bommenwerpers en tankvliegtuigen boven de Noordzee. Twee Bear-bommenwerpers uit de Russische formatie vlogen door en werden later nog opgevangen door Britse en Portugese straaljagers boven de Noordzee en Atlantische Oceaan.

Volgens de NAVO waren de Russische vliegtuigen een potentieel gevaar voor de burgerluchtvaart. Er waren geen vluchtplannen ingediend en de vliegtuigen gebruikten geen transponders en onderhielden geen radiocontact met de civiele luchtverkeersleiding.

Baltische Zee

Boven de Baltische Zee werden woensdag nog eens zeven Russische toestellen onderschept en boven de Zwarte Zee vier. Dinsdag waren ook al zeven Russische gevechtsvliegtuigen boven de Baltische Zee onderschept.

De NAVO spreekt van ''ongebruikelijk'' veel luchtactiviteit door de Russen. In 2014 heeft de NAVO al meer dan honderd keer Russische vliegtuigen onderschept. Dat is ongeveer drie keer zo veel als in heel 2013.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie