'Nederland had na MH17 moeten praten met rebellen'

Oekraïne had het prima gevonden als Nederland in de eerste dagen na de MH17-ramp met rebellen had onderhandeld over de toegang tot het rampgebied. 

Dat meldt Nieuwsuur woensdagavond na gesprekken met Oekraïense hoofdrolspelers bij onderhandelingen na de ramp. Nederland heeft contact met de rebellen juist altijd vermeden en was de laatste die op de rampplek aankwam.

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin zegt dat Kiev Nederland niet heeft gevraagd zich te onthouden van directe onderhandelingen met de rebellen in het oosten van Oekraïne, waar het vliegtuig van Malaysia Airlines deze zomer neerstortte. "Wij konden de Volksrepubliek Donetsk niet erkennen maar toegang tot de rampplek zeker stellen was geen politieke zaak: het was een morele verplichting."

Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat het de ''voorkeur'' had van Kiev dat die contacten liepen via de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De regering van Oekraïne wilde liever niet dat Nederland rechtstreeks contact had met de rebellen in het oosten kort na de ramp met de MH17.

''Vanaf het begin eerste uur is het een principieel kabinetsbesluit geweest om niet in directe onderhandeling te treden met de separatisten. Dat had ons kwetsbaar en chantabel gemaakt'', aldus een verklaring van Buitenlandse Zaken. Het Nederlandse kabinet communiceerde via de OVSE met de opstandelingen en dat werkte volgens het ministerie ''goed''.

De Oekraïnse kolonel en legerwoordvoerder Andrey Lysenko vindt dat de Nederlandse regering alles had moeten doen om volledige informatie te krijgen.

Onderhandelen

Maleisië, dat snel de zwarte dozen veilig kon stellen, onderhandelde wel direct met de rebellen. "Maleisië had inderdaad wel direct contact. Ze tekenden zelfs formele documenten met de Volksrepubliek Donetsk, maar die hadden helemaal geen politieke of wettelijke consequenties. Als het werkt vinden wij dat prima", aldus Klimkin.

Premier Mark Rutte zei in september nog dat Nederland niet rechtstreeks onderhandelt met de rebellen. "Omdat we ze niet erkennen." Nederland is een staat, Oekraïne is een staat, dit deel van Oekraïne is in strijd met het internationaal recht door de rebellen betwist gebied, zei de premier. "Wij erkennen het niet. En dat maakt het onmogelijk voor ons om rechtsreeks met de rebellen te onderhandelen."

Bij de vliegramp kwamen alle 298 inzittinden om het leven, waaronder 196 Nederlanders en 42 Maleisiërs.

Inschatting

Rutte stelde dat dit een internationaal politieke inschatting betrof. "Niet alleen van Nederland, maar zo werken wij in de wereld met elkaar. Als in Nederland een rebellenbeweging een deel van Gelderland zou hebben bezet, zou ik er ook grote moeite mee hebben als mijn Duitse of Franse collega met hen zou praten."

Ondertussen ergert Maleisië zich er volgens een woordvoerder van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) aan dat Nederland onlangs persoonlijke bezittingen van passagiers van de rampvlucht heeft opgehaald.

"Ik bespeur frustratie aan de Maleisische kant. Ze willen echt worden betrokken bij het veilig stellen van persoonlijke bezittingen." De Maleisische ambassade bevestigt dat volgens Nieuwsuur.

Dossier vliegramp | Chronologie vliegramp l Het conflict in Oost-Oekraïne

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie