Amerikaanse militairen die uitgezonden worden naar West-Afrikaanse landen waar ebola heerst, mogen bij terugkomst door het leger 21 dagen lang geïsoleerd en onder toezicht worden gehouden.

Dat heeft de minister van Defensie Chuck Hagel woensdag besloten, melden Amerikaanse media.

Eerder deze week zijn er al een klein aantal teruggekeerde soldaten geïsoleerd op initiatief van het leger zelf. Nu heeft het ministerie deze aanbeveling van militaire leiders goedgekeurd. 

Deze maatregel gaat verder dan de regering van Barack Obama eigenlijk wil. Zo wil de president niet dat burgers afgezonderd worden na terugkomst uit ebola-landen. Hij begrijpt echter wel dat het bij militairen om een uitzonderlijke situatie gaat, omdat ze er niet voor kiezen om daar te zijn.

Momenteel zijn er ongeveer duizend Amerikaanse soldaten in Liberia en Senegal die helpen bij het bestrijden van ebola. Op korte termijn kunnen dat er 3.900 worden.

Sterftecijfers

Inmiddels zijn er waarschijnlijk al meer dan vijfduizend mensen overleden aan ebola, zegt Wereldgezondheidsorganisatie WHO woensdag. Het precieze aantal wordt later op de dag bekendgemaakt. 

Er zijn bij de organisatie 13.703 gevallen van besmetting bekend sinds het begin van de uitbraak in maart. Het overgrote deel daarvan is in de West-Afrikaanse landen Guinee, Liberia en Sierra Leone.

In Liberia lijkt de ziekte zich nu minder snel te verspreiden, aldus de WHO. Vermoedelijk komt dat doordat bij begrafenissen beter wordt opgelet dat de overledene niet wordt aangeraakt. Men waarschuwt echter dat de epidemie nog niet onder controle is. Komende weken worden volgens Aylward cruciaal, nu de internationale hulp zijn vruchten moet afwerpen.

Van mensen die ebola hebben, overlijdt op dit moment 70 procent.

Wie doet wat in de strijd tegen ebola?

Zes dingen die u moet weten over ebola l Dossier ebola