'Moskou krijgt snel Frans marineschip'

Frankrijk levert 14 november een groot ultramodern commandoschip af voor de Russische marine.

Dit heeft de Russische vicepremier Dmitri Rogozin woensdag gezegd.

Frankrijk staat onder druk van een aantal westerse bondgenoten om van de levering af te zien, wegens de crisis over Oekraïne. De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian zei dinsdag nog dat Frankrijk pas volgende maand een besluit neemt over de levering van het schip van het type Mistral.

Maar Rogozin zei volgens het persbureau RIA Novosti dat het Kremlin al een uitnodiging binnen heeft om het schip 14 november in Saint-Nazaire in ontvangst te nemen. Rusland heeft twee van deze schepen van 1,2 miljard euro elk besteld. Het eerste schip is de Vladivostok.

De onderneming die de Russische marineschepen bouwt, DCNS, weersprak de Russische mededeling. DCNS, dat voor het grootste deel in handen van de Franse staat is, liet weten dat er ''op dit moment geen enkele datum kan worden bevestigd, omdat nog niet alle papieren voor de export en overdracht rond zijn''.

Eigenlijk zou de Vladivostok eind oktober geleverd worden. De bouw van het tweede schip, de Sebastopol, gaat ondertussen door. Dat schip is genoemd naar de oude Russische marinehaven op de Krim. De Krim werd tijdens de Sovjet-Unie bij Oekraïne ingedeeld en in maart dit jaar door Rusland geannexeerd.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie